-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bunadssølv
Sølvet til Hedemarksbunadene er kopi av gamle modeller. Søljene kan brukes på alle bunadene. Det er også mulig å få øredobber som er utarbeidet med de samme elementene. Tidstypisk var støpte hjertesøljer med klipte eller støpte løv. Dette sølvet produseres av Hillestad.
-
-
Lue = kompletterer og skaper helhet
Denne tobladsluen er laget i brosjert silke med kniplinger. En lue kompletterer bunaden, samtidig som det er historisk korrekt.
- Våre bunader
Hedemarksbunad 1985-modellen
Kvinnebunad fra Hedmarken 1985-modell, med liv og brodert stakk i ull.
I 1985 ble det igjen utarbeidet en ny kvinnebunad fra Hedmarken av Ringsaker bondekvinnelag, med samme forbilde i F.F.L. Dreiers folkedrakt akvarell; «Pige fra Hedmarken» fra slutten av 1700-tallet. Stakk og liv (vest) var nå i ullstoff slik som da den ble utarbeidet for første gang i 1935.
En skjorte i lin med hvitsøm typisk for Hedmarken brukes til både 35, 55 og 85 modellen.
Lomma (veska) er laget av stakkestoffet i samme stil som bunaden og veskelåsen kan i dag fås med krok man kan henge i stakkelinningen, eller med lenke i sølv. Denne festes ikke på bunaden. Veskelåsen er i forsølvet messing.
Typisk for sølv på Hedmarken er støpte hjertesøljer med klipte eller støpte heng. Søljene vi anbefaler er kopier fra Hedmarksmuseet.
Det benyttes cape i samme stoff som bunaden med rødt ullfôr, eller et rødt sjal med frynser. Det er også laget et rødt, flettet hårbånd til bunaden, eller man kan bruke tobladslue i silke med kniplinger. Det brukes en rustfarget understakk i bomullsstoff med kappe nederst og sorte strømper. Husfliden fører sko med spenne fra Klaveness og snørestøvler med snellehæl fra Tyrihans.
Klikk på bilder for mer informasjon